Jordan Mailata szerződéshosszabbításának értékelése.

 

e_betq6xeaaucqh.jpg

Elhamarkodott lépés, vagy okos stratégia?

 

Nick Sirianni vezetőedző a szezonnyitó előtt nem sokkal bejelentette a médiának, hogy idén az Eagles kezdő bal oldali tackle-je Jordan Mailata lesz, majd szombaton berobbant a hír, miszerint a csapat egy 4 éves szerződéshosszabbítást is aláírt az OT-vel.

A részletek még mindig nem ismertek. Amit tudni lehet, hogy Mailata így 2025-ig van leszerződve az Eagles-szel, ami alatt 64 milliót kereshet. Ebből 40,85 millió dollár garantált, illetve az is kiderült, hogy teljesítmény alapú ösztönzőkkel akár 80 milliót is kereshet az új szerződésének lejártáig.

Mindez azt jelenti, hogy Mailata holtversenyben a 7. legjobban kereső OT-lett a ligában éves átlagot tekintve, ami nem kevesebb, mint évi 16 millió dollárt takar.

 

Az előzmények

Na először is nézzük meg, mit kell tudni a srácról. A draftolásakor írtunk róla egy ismertetőt, így az alapokra csak röviden térnék ki: Mailata-t a 2018-as draft 7. körében választotta ki a Philly. Ez a játékosbörze utolsó körében egy igazi „low-risk, high-reward” húzásnak számított. Ausztrál rögbi játékosként jelentkezett a draftra, tehát korábban soha nem játszott még amerikai focit. Ugyanakkor a méretei félelmetesek (203 cm, 157 kg), ami elég is volt ahhoz, hogy adjon neki az Eagles egy esélyt.

Mailata az első szezonjában végig inaktív volt, majd decemberben IR-re is került. Ezt követően az Eagles a 2019-es draft első körében felcserével választotta ki Andre Dillard-ot, ami jól mutatja, hogy a Mailata projekt akkor még nagyon gyerekcipőben járt. Ezt a szezont az ausztrál óriás szinte végig IR-en töltötte. Peters sérülései miatt Dillard-nak jutott némi szerep, de nem játszott túlzottan meggyőzően (bár azért nem is volt katasztrófa).

Aztán jött a 2020-as szezon, egyik OL játékos esett ki a másik után, egyszerűen hihetetlen sérüléshullám söpört végig az Eagles támadófalában. Volt, hogy Peters és Dillard sem volt bevethető, így eljött Mailata ideje. Az OT 15 mérkőzésen lépett pályára, ebből 10 alkalommal volt kezdő. Eleinte még visszafogott teljesítményt mutatott, de a szezon végére nagyon belejött a játékba. A PFF értékelései alapján Mailata a 2020-as szezon 12. hetétől számítva a 7. legjobb OT volt a ligában.

Ezek után mindenki készült a nagy LT párharcra az edzőtáborban. Jason Peters-szel nem hosszabbított a csapat, nem is érkezett más a helyére, így nyilvánvalóvá vált, hogy a kezdő LT vagy Dillard vagy Mailata lesz, izgalmasnak ígérkezett a nyár. Hát ilyen szempontból nem volt az, a csata nagyon korán eldőlt: Dillard nem szerepelt jól, Mailata viszont remekül. Ehhez viszont hozzá kell tenni pár dolgot: Dillard továbbra is sérülésekkel bajlódik, ami nyilván megnehezítette a dolgát. Másrészt viszont Mailata nem csak Dillardhoz képest volt jó, hanem általánosan is nagyon-nagyon meggyőzően játszott. Ez pedig különösen jó jelnek számít az Eaglesben, hiszen itt az edzőtábor alatt az OL nem egy gyenge DL-el szemben áll ki.

És ha már szóba került Dillard, mondjuk el azt is zárójelben, hogy őt sem kell még temetni, hiszen állítólag van arra esély, hogy átképzik guard-nak, bár az elcseréléséről is pusmognak. Hát majd meglátjuk, hogy alakul, az ő szerződéséből (az 5. éves opciót nem számolva) még 2 év van hátra, szóval van még ideje összekapnia magát.

ezgif_com-gif-maker.jpgChris Szagola, Pool

Az új szerződés

Na hát így álltunk, mikor Mailata megkapta a szerződéshosszabbítást. Érdekes, hogy ha Dillard szerepelt volna az elmúlt időkben úgy, mint ő, akkor feltehetően senki nem ráncolta volna a homlokát egy ilyen lépés után, hiszen ő 1. körös volt. De Mailata nem. Ő 7. körös volt, aki a draftolása előtt még sosem játszotta ezt a sportot. Így hát elég vegyes kritikákat kapott ez a hosszabbítás, még az Eagles közeli újságírók is visszafogott lelkesedéssel jelentették a hírt, de persze sokan kifejezetten elmarasztaló véleményeket írtak Howie Roseman döntése kapcsán.

Valóban igaz, hogy Mailata még nem tett le sokat az asztalra, márpedig a megszokott szisztéma szerint a top 10-es játékosok kapnak top 10-es szerződést. Márpedig Mailata még nem bizonyította, hogy az.

Ennek ellenére szerintem mégis védhető a lépés.

Az a helyzet, hogy minden adott az OT számára ahhoz, hogy top 10-es játékos legyen:

  • Egyrészt a fizikai adottságai egyszerűen brutálisak, ezen nincs is mit ecsetelni.

  • Az is nagyon fontos, hogy Jeff Stoutland személyében az Eagles egy elit OL edzővel büszkélkedhet, aki nem ritkán farag közepes vagy gyenge névsorból kifogásolhatatlan támadófalat. Nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy ezt felismerjük: Remekül bevált többek között Isaac Seumalo, Stefen Wisniewski vagy Halapoulivaati Vaitai, akiknek a megszerzésekor nem sokan fogadtak volna arra, hogy ők a kezdőben megállnák a helyüket. Szinte azt lehet mondani, hogy a világon nincs olyan ember, aki megfelelőbb lenne arra a feladatra, hogy Mailata-ból top OT-t képezzen, mint Jeff Stoutland.

  • Az ausztrálnak nem csak az edzői stáb szolgálhat kitűnő tanácsokkal, hiszen ebben a csapatban olyan veteránok is mentorálhatták Mailata-t, akik már nagyon is sokat letettek az asztalra. Persze első sorban a HoF várományos Jason Peters-re lehet gondolni, de az elmúlt 3 évben biztosan sok jó tippel tudott szolgálni Jason Kelce, Brandon Brooks vagy Lane Johnson is. Sok csapatban egy fiatal OL játékos már akkor összetenné a két kezét, ha csak egy olyan mentor állna rendelkezésére, mint amilyenből a Phillyben négy is volt ebben az időszakban.

  • Végére pedig talán a legfontosabb szempont: Mailata mentalitása példa értékű. Mindenki áradozik arról, hogy mennyire elhivatott és milyen komolyan veszi a dolgát. Ő maga is olyan nyilatkozatot tett a napokban, ami erről árulkodik: „Amerikai foci játékosként tekintek magamra, mert hiszek benne, hogy az lehetek. A legnagyobb célom, hogy többé ne úgy lássanak engem, mint egy rögbi játékost.”

 

Ezek után nem véletlen, hogy mostanában állandóan a fülig ér a szája. Az Eagles a legjobb hely ahová csak kerülhetett, ezzel hatalmas szerencséje is volt. De emellett rengeteget dolgozott azért, hogy megvalósuljon az álma. Nagyon úgy fest, hogy szó szerint kifizetődik az áldozatos munkája.

ezgif_com-gif-maker_1.jpgMitchell Leff/Getty Images


Na szóval az világos, hogy Mailata minek örül, de mi Eagles szurkolók mennyire lehetünk boldogak, ezt a szerződést látva? Az OT tényleg nem sokat bizonyított még, ez egy fontos poszt, a Philly pedig nem áll túl jól a fizetési sapkát tekintve. Ilyen szempontokból jogosnak tűnnek a kritikák, miszerint túl korai volt megadni neki a nagy szerződést. De mégiscsak van benne ráció, és a cél éppen a spórolás.

A fizetési sapka folyamatosan emelkedik, és persze a játékosok ügynökei ehhez a tendenciához alkalmazkodnak. Az ügynökök szemszögéből nézve tehát nem lenne jó stratégia, ha a játékosok fizetéséről szóló tárgyalások során összegekhez ragaszkodnának, mert az nem képviseli megfelelően egy adott poszton szereplő játékos értékét. A LT poszt mondjuk a QB után a legfontosabb az NFL-ben. A példa kedvéért mondjuk azt, hogy 2010-ben egy top LT fizetés évi 10 millió dollárt takart, és ez az összeg egy adott csapat akkori fizetési keretének 10%-át foglalta el. Ugyanez a 10 millió 2020-ban lehet, hogy már csak 5%-ot jelentene, pedig a LT ugyanolyan fontos poszt maradt. Épp ezért idén egy top LT fizetés már évi 20 millió – mert az 10% a mérvadó, nem pedig az összeg.

Ha pedig visszatérünk a valós tényekhez, a következőket találjuk: Mailata újonc szerződése 2021-ben jár le, tehát jövő tavasszal amúgy is új szerződést kellett volna neki adni, vagy pedig elengedni. Jelenleg a legjobban kereső LT a ligában a 32 éves Trent Williams, aki évi átlagot tekintve több mint 23 millió dollárt keres. Ezt a szerződést ezen a nyáron írta alá. Ez azt jelenti, hogy ha az Eagles vár egy évet, Mailata csillaga pedig ugyanolyan ütemben emelkedik tovább, mint eddig, és idén kezdőként egyértelművé válik, hogy ő egy elit OT, akkor jövőre ő 24 évesen, a fizetési sapka emelkedését is számításba véve akár évi átlag kb. 25 millió dollárt is joggal elkérhetett volna. Ha abból indulunk ki, hogy ez így történt volna, akkor az Eagles a szerződés mostani megkötésével kb. 10 millió dollárt spórolt éves szinten.

Természetesen nincsen arra garancia, hogy Mailata-ból elit OT lesz. Minden adott hozzá, de ez még a jövő zenéje. Ha biztos lenne, akkor Mailata hülye lett volna aláírni ezt a szerződést, hiszen az 2022-től 2025-ig él, tehát idén még így is az újonc kontraktusa van érvényben.

Egy szó mint száz, nem lehet azt mondani, hogy ez egy rossz döntés volt az Eagles-től. Azt sem, hogy jó. Ez egy tudatos kockázatvállalás, amivel nagyon jól lehet járni, és persze nagyon rosszul is. Az viszont tény, hogy a csapat döntéshozóinak sokkal tisztább rálátása van arra, hogy mit várhatunk Mailata-tól, mint a szurkolóknak. Mi csak a meccseken láthatjuk, és a híreket halljuk felőle, és ezek mind nagyon biztatóak. A döntéshozók viszont ennél is többet tudnak, és a jelek szerint ezek az extra információk ugyancsak nagyon ígéretesnek mutatják Mailata-t.

Ettől még elsülhet ez rosszul is. Ugyanez a stratégia volt Wentz kapcsán is, és az bizony rosszul sült el. De alapvetően a szerződés hosszabbítás az ő esetében sem volt indokolatlan, teljesen ugyanez volt a koncepció, jól is alakulhatott volna. Ami a QB kapcsán félrement, hogy nem sokkal az új kontraktus aláírása után Wentz el lett cserélve. Ez egy olyan szituáció, aminek normál esetben úgy kéne működnie, hogy vagy ez, vagy az. Vagy hosszú távon leszerződünk vele, vagy elküldjük. A kettő együtt nem megy, mert az lesz a vége, hogy hatalmas halott pénzeket könyvel el a csapat. Persze itt alaposan bekavart, hogy állítólag konkrétan Wentz akart elmenni, amivel nem igazán lehet előre számolni, viszont innentől kezdve a csapatnak nem volt más lehetősége. Szóval szerintem nehéz volna hibásnak nevezni bárkit is, de tény, hogy akkor ugyanez a taktika nagyon is rosszul alakult.

Viszont Mailata kapcsán tényleg minden adott ahhoz, hogy ez most ne így történjen. Az első lépés ebbe az irányba már meg is történt, hiszen a LT a Falcons ellen remekül szerepelt, a PFF szerint ő volt az Eagles támadósorának 5. legjobb játékosa, és a támadófal legjobbja. Reméljük, hogy ez így folytatódik, és az Eagles mondjuk egy bő évtizedre megtalálta a kezdő bal oldali tackle-jét. Ha pedig így lesz, az egy hatalmas sikertörténet lehet majd Mailatatól, de járhat az elismerés a történet minden szereplőjének azért, hogy egy ausztrál srácban, akinek teljesen új ez a sport meglátták a lehetőséget és úgy, hogy mások 1. körösként, gyerekkoruktól űzve ezt a sportot, sokszor egyáltalán nem állják meg a helyüket a ligában, ebből a srácból három év alatt egy kezdő OT-t faragtak.


Fú de jó lenne, ha így történne...

Borító fotó: Philadelphia Eagles Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://eagleshungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4116690164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása