Menjen vagy maradjon? - 2022. / 2. rész - Derek Barnett (DE)

2barnett.jpg


Meg is érkeztünk a második résszel, ahol már egy lejáró szerződésű játékos kerül górcső alá. Ő nem más, mint az Eagles 2017-es első körös defensive end-je, Derek Barnett.
 

Barnett tehát 5 csodálatos évet töltött Philadelphiában. Azon kevesek egyike, akiknek része volt a Super Bowl győzelemben, és még mindig az Eaglesben vannak. Barnett most UFA lesz.
 

Mikor a 14. helyen kiválasztotta őt a Philly, már akkor lehetett sejteni, hogy ez egy kvázi biztonsági pick volt, hiszen már az előzetes várakozások szerint is alacsonyan volt a DE plafonja, de cserébe közel NFL kész szinten érkezett a ligába. Hát ez be is igazolódott, nem lett belőle szupersztár játékos, de azért egy kissé szürke kezdő szintet tudott hozni, és ezt a szintet elég hamar el is érte. Első 4 szezonjában sérülések is hátráltatták, de amikor bevethető volt fokozatosan növekedtek a snap számai. Négy év alatt 19,5 sacket szerzett.

Ez nem túl sok, de mindenesetre le lett hívva az 5. éves opciója, így csak most válik szabadügynökké. A 2021-es szezonban már egyértelmű kezdő volt, és Brandon Graham sérülése után gyakorlatilag a csapat legtöbbet használt DE-je lett. A snap-ek 63,9%-ában a pályán volt, ami a legtöbb a csapat DE-jei között. Mindezek ellenére csak 2 sacket gyűjtött össze, összesen 46 tackle, 7 yardvesztéssel járó szerelés és 11 QB ütés kíséretében, ezek mellé pedig nem kevés szabálytalanság is társult: összesen 8 sárga zászlót dobtak rá a zebrák a 2021-es szezonban (3 x Defensive Offside, 3 x Roughing the Passer, 1 x Unnecessary Roughness, 1 x Neutral Zone Infraction), ami 62 yardjába került a csapatnak. Mindkettő a legnagyobb érték az Eaglesben.

Az 5. éves opció 10 millióba került a csapatnak 2021-ben. Azaz került volna, ha nem strukturálják át a szerződését. De ez megtörtént: a 10-ből 9 milliót aláírási bónusszá alakított át a csapat, amelyet dummy évekként 4 szezonra osztottak el, így 2021-ben a DE csak 2,8 milliót foglalt a fizetési keretből. Na hát ez bizony azt jelenti, hogy Barnett akkor is elfoglal 7,2 milliót a sapka alatt, ha nem igazoljuk újra. Mivel az aláírási bónusz garantált tartalom, ezen nem is lehet változtatni, ez az összeg halott pénzként fog megjelenni az Eagles költségvetésében.
 

Barnett egy gyenge kezdő szintet képvisel, tehát ha újraigazolja őt a csapat, várhatóan éves átlagot tekintve ez nagyjából 4-6 milliót takarna. Általában egy új szerződés első éveiben az átlaghoz képest kevesebb a cap hit, így Barnett újraigazolás ennél azért kevesebbel terhelné a keretet a 2022-es szezonban. Szóval már csak azt kellene eldönteni, hogy Barnett ér-e ennyit.

Rá már nem húznám rá a bust jelzőt, bár az 1. körös pickre szerintem ő sem szolgált rá. A játéka inkább kevésbé mint többé, de rendben van, viszont hozzávéve a buta szabálytalanságokat és a sérüléseket, már nem mondható el, hogy ő egy olyan játékos, akit szívesen látnék a kezdőben. Sweat sokkal inkább felnőtt ehhez a feladathoz. Howie Roseman csapatépítési rendszerében amúgy is különös jelentőséggel bírnak a falak, egy általa épített keretbe Barnett inkább csak rotációs játékosként férhet be, kezdőként nem igazán. Más csapattól viszont kaphat még kezdő szintű ajánlatot.

Mellette szólhat ugyanakkor, hogy ő azért nem katasztrofálisan gyenge játékos, az Eagles viszont nagyon elvékonyodott DE poszton. Nincsenek már a keretben a korábban olyan fontos helyet kapó, rotációs szerepkört betöltő veteránok, mint amilyen Chris Long, Michael Bennett, vagy Vinny Curry volt. Ezt az űrt volt hivatott Kerrigan betölteni, de hát nem nagyon sikerült neki. Brandon Graham már nem lesz fiatalabb, így pedig jóformán az egyetlen, akire nyugodt szívvel számíthatunk, az Sweat. De sérülések tekintetében neki sem igazán megnyugtató a múltja. Szóval mindenképpen kellene erősítés a DE posztra, még úgy is, ha Barnett maradna. Ha megy, akkor még karcsúbb lesz ez a fontos poszt.


A szerkesztők szerint:

  • Csoki: Kell az erősítés DE fronton, de szerintem a piacon és a drafton is találhatunk jobb játékost Barnettnél.
    - Menjen.
  • Theofilosz: Barnett idén többet ártott a csapatnak mint segített. Az újonc Milton Williams és Tarron Jackson is biztató szezont produkált, úgyhogy inkább nézném őket fejlődni, mint Barnettet rendszeresen szabálytalankodni.
    - Menjen.
  • Robby3: Nem emlékszem mikor volt utoljára ilyen vékony a csapat DE poszton… Nekem az az érzésem, hogy marad! Túl fontos Howienál a 2 fal, belátva a saját hibáit és korlátait bele fog menni egy csapatbarát szerződésbe!
    - Maradjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://eagleshungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6617603116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása