Előzetes: Eagles vs Giants - Divisional Round

 

12.jpg

Minden tiszteletünk a Giantsé, hogy ideáig eljutottak, de valljuk be, örülünk neki, hogy nyertek és nem a tehenészekkel kell játszani ilyen korán. Bármennyire is meggyőző volt a kékek Vikings elleni teljesítménye, azért nincs igen ok a félelemre. Az Eagles kipihent lesz, két hétig készülhetett erre a mérkőzésre, míg a Giantsnek csak egy rövid hét jutott. Azt se felejtsük el, hogy amikor legutóbb mindkét félnek számított az egymás elleni mérkőzés, a Philly oktatott. 48-22, és ha elvesszük a garbage time TD-t, valamint az elrontott puntot, ez a mérkőzés még ennyire se volt közel. Az azonban tény, hogy ez a Giants nem ugyanaz a csapat mint a 14. héten. Nézzük meg hát, hogy mi várható a harmadik és egyben döntő párharcban!

A számok alapján

A Giants védelmi sémája egészen kiszámítható volt eddig a szezonban. Rengeteget blitzelnek és sokat embereznek. A szezon során 45,5%-ban blitzeltek passzjáték során (a legmagasabb a ligában), és a játékok 46,9%-ban embereztek. A már említett 14. heti összecsapás során Wink Martindale - a Giants védőkoordinátora - 52,8%-ban blitzelte Hurtsöt. A Sasok 6,4 yardot átlagoltak a szezon során blitzenként (13. a ligában). Ez a szám mindössze 4,5 yard volt a 14.héten, tehát valójában sikeres volt a blitz. Csak nem eléggé. 

Ezek alapján tehát azt mondhatnánk, hogy szuper, akkor az Eaglesnek csak a blitz ellen kell felkészülnie és kész. Sajnos azonban bonyolultabb a helyzet, hiszen a Martindale sem buta, így radikálisan változtatott a playoffra. A wild-card meccsen ugyanis, mindössze 15%-ban blitzelték Cousinst, és a játékok 76,8%-ban zónáztak. Ezzel tökéletesen kiszámíthatatlan, hogy mivel készül Martindale Hurts számára. 

Jalen Hurts in 2022
EPA PER DROPBACK RANK
Man & no blitz
0.31
7th
Man & blitz
0.12
4th
Zone & no blitz
0.12
4th
Zone & blitz
-0.35
32nd

 

Amint a fenti táblázat mutatja, a kulcs talán a blitz és zónázás lehet az MVP esélyessel szemben, bár ilyet nem igen láttunk a Giantstől.
Szerencsére azért Eagles majdnem mindenben sikeres volt a szezon során, akár emberezés, akár zónázás ellen playek széles tárházával rendelkezik, így nem valószínű, hogy megismétlődne a Tampa elleni WC fiaskó. De erről majd később. 

A labda másik oldalán szintén erőteljes változások mentek végbe. Az óriások támadó sémája a szezon jelentős részében arról szólt, hogy Saquan Barkley fut jobbra-balra, Daniel Jones néha passzol, és gyakran fut. Ez ellen sem volt nehéz dolga az Eaglesnek a 14. héten, meg kellett tömni a boxot, a passzsiettetés útvonalára kellett figyelni, hogy tartsák a széleket, nehogy Jones kimozogjon, és nagyjából ennyi. Ez tökéletesen be is vált, a defense gyakorlatilag lenullázta a hajdani Giants offense-t.
Az utóbbi hetekben azonban beindult a kékek passzjátéka, élén Daniel Jones-szal. 35 passzából 24 volt sikeres 301 yardért és 2 touchdownért a wild card körben. Ehhez még felpakolt a földön 78 yardot.
Bár ez ijesztő lehet, tekintve, hogy az Eagles a Vikingshoz hasonló szisztémát futtat rengeteg zónázással, azért a Sasok védelme közel sem említhető egy lapon a vikingekével. A Minnesota védelme 26. (DVOA alapján, azaz a játékok sikeressége a liga átlaghoz viszonyítva) összességében, és 27. a passz ellen. Ezzel szemben a Philadelhia védelme 6. összességében és 1. a passz ellen. Isaiah Hodgins, Darius Slayton és Richie James nem fogja megégetni a liga legjobb cornerback duóját. Bár tekintve, hogy ilyen ideális a párharc, talán Gannon ezúttal hívhatna több emberezést. 
Egy másik veszélyforrás Daniel Jones lábai. DJ 429 yardot szedett össze scramble-ökből a szezon során, egyedül Justin Fieldsnek és Josh Allennek van több. Az Eagles védelemnek pedig kifejezetten gyengéje az irányító futás, 9.2 yardot engedtek átlagban kimozgásonként. Ez a harmadik legrosszabb a ligában. Ennek ellenére, itt is találunk okot a bizalomra, hiszen a 14. héten ezen a téren is tökéletes munkát végzett a védelem, minössze kétszer mozgott ki Jones, 8 yardért. 
A fókuszban azonban nyilván Saquan Barkley lesz, akit szintén sikerült már korábban megállítani. Nem is a futásai lehetnek talán aggasztóak, hanem az, hogy sokat használják a passzjátékban is. Előző héten 6 célbavéteből 5 elkapást és 56 yardot tett le az asztalra. Az Eagles nem kifejezetten teljesít jól a running back passzok ellen, 95.2 passer ratinget engedtek a futóknak, jóval többet mint az elkapóknak vagy tight endeknek.
Összességében nincs komoly aggodalomra ok defense oldalon, eléggé ideális párharcnak tűnik, Daniel Jonesnak Mahomesi magasságokba kellene emelkednie, hogy ez egy szoros párharc legyen. 

Mivel tervezhet az Eagles? Kulcs párharcok, taktikák

- Korai futójáték

Elég nagy a mismatch ezen a téren, a Giants defense első kísérletes futásból 1360 yardot és 8 TD-t engedett 255 labdahordás alatt. Ez a 4. legrosszabb teljesítmény a ligában. Második kísérletre történő futásokból 709 yardot (10. legrosszabb) és 5 TD-t engedtek 131 labdahordásból. 
Az Eagles kifejezetten sikeresen futtatta a Giants ellen az úgy nevezett gap scheme futásokat. Az Eagles húzó falemberekkel és tight endekkel szereti játszani ezt a sémát, gyakran láthatunk ilyet meccs közben, amikor egy nagy falember és egy tight end átfut az egyik oldalról a másikra és tiszta erőből megblokkolja az első szembe érkezőt. Mutatjuk a példákat:

 - Empty Formation

Ez az a felállás amikor nics senki az irányító körül a backsideon. Az Eagles rendszeresen használja ezt a felállást a Giants pedig eddig mindkét alkalommal blitz-cel válaszolt. 

 "A Giants 5 az 5 ellenit akart a boxban, ami viszont single high safety (egy safety hátul) emberezést hagyott rendszeresen. Hurtsnek több kiváló dobása volt, beleértve ezt is. Az időzítés, a helyzet felmérése és a labdahelyezés is elit. Egyszerűen kiváló zsebirányító játék"

 Szintén jöhet a mostanában többször játszott, sikeres DeVonta Smith slot fade.

 "Hurtsnek itt nagy szerencséje volt. Kiváló döntés a slot fade DeVonta Smithnek a single high ellen, de tovább kell tartania a safetyt a szemeivel, mielőtt ezt megdobja"

 - Fel kell készülni a blitzre

 Hurtsnek igazán felkészültnek kell lennie, mert a Giants blitzelni fog mindenfelől. A coaching staffnek is ki kell segítenie őt rövid útvonalakkal, motionnel, bunch (3 elkapó szorosan egy oldalon) felálással és screennel. Voltak már a blitz ellen szép játékaink de a két meccsen 5 sacket is benyelt Hurts ezekből.

 "Micsoda labda! Kiváló blitz a Giantstől, akik a két defensive endet visszadobják coveragebe, viszont érkezik egy blitzelő safety és linebacker. Van is egy üresen érkező Hurtsre, az irányító azonban szilárdan áll, majd egy gyönyörű labdával szolgálja ki Quez Watkinst"

 "A Giants 6 embert hoz 5 ellen, Hurts pedig egyenesen bele is szalad az üresen érkezőbe. Feltételezve, hogy A.J. Browné az első olvasás, akkor az üresen lett volna, ha Hurts marad a zsebben"

Ha az Eagles rendszeresen nyomással szembesül, akkor használhatják a futókat és tight endeket is a passzvédekezésben, mert annak ellenére, hogy ez egyébként nem szokásuk, elég jól megy. 

"Az Eagles futók az utóbbi időben sokkal jobbak blokkolásban. Furcsa Gainwellt arra kérni hogy blokkoljon meg egy defensive endet, de megcsinálja! DeVonta Smith útvonala nagyszerű, Hurts pedig elereszti egyik legszebb passzát valaha, de éppen hogy pályán kívül húzza be Smith" 

 - Csak dobd A.J. Brownnak!

 

 "Sok sikert A.J. Brown levédekezésében amikor ilyen sűrűn állnak fel az elkapók és ő bármerre mehet. A cornerbacknek outside leverage-e van, mégis megveri vagy 5 yarddal"

 

 

 Összességében azt lehet mondani, hogy egyértelműen az Eaglesnek áll a zászló, hazai pályán ez a meccs kötelező. Ahogy az eddigi három vereség során is nem az ellenfél verte meg az Eaglest, hanem saját maga, úgy ezúttal is maximum ettől lehet félni. De ha a kedvenc csapatunk nem lövi lábon magát turnoverekkel és felesleges büntetésekkel, akkor a vasárnapi napunk minden bizonnyal boldog lesz.

Fly Eagles Fly!

 

 

Források: https://www.bleedinggreennation.com/2023/1/19/23559061/eagles-offense-vs-giants-defense-preview-key-matchups-to-watch-aj-brown-wink-martindalehttps://theathletic.com/4098496/2023/01/17/eagles-giants-divisional-round-nick-sirianni/https://twitter.com/JonnyPage9?s=20&t=ZSKOPJfw95uAeWNzrooujQ
(Ez az írás nagyrészt ezen cikkek fordítása)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eagleshungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4318030188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása