Menjen vagy maradjon? - 2022. / 4. rész - Fletcher Cox (DT)

received_319508380145051.jpeg

Ebben a részben a csapat egyik vezére, a franchise arca, Fletcher Cox kerül terítékre. Bár úgy tűnik, hogy a szerződése miatt irreleváns a kérdés, azért ez nem ilyen egyszerű.

Mint ismeretes, Coxt 2012-ben draftolta az Eagles a 12. pickkel. Howie Roseman egyik legnagyobb fogása, hosszú ideig a liga legjobbja volt a posztján. Négyszeres All-Pro, hatszoros Pro Bowler, 2016-tól minden évben benne volt a játékosok által megszavazott Top 100-ban.

Azonban az idő vasfoga Fletcht is elérte, az utóbbi években már nem tudott úgy dominálni mint korábban. Idén ez különösen kijött, mivel a túloldalán a fantasztikusan kezdő Javon Hargrave egyre több figyelmet, és duplázást kezdett kapni. Ez azt kellett volna hogy eredményezze, hogy Cox egyre többször nyeri meg a csatáit, és ér oda az irányítóra. Bár részben láttunk javuló jeleket, összességében nem azt nyújtotta, amit régebben megszoktunk tőle.

Év elején különösen gyengén szerepelt, az 5. hétig még csak sackje sem volt, ami akkoriban már nem sok elit defensive tackle-ről volt elmondható. Frusztráltságának hangot is adott az egyik sajtókonferencián, ugyanis Gannon nem úgy használta őt, ahogy azt megszokta, hanem stílusától eltérően például azt kérték hogy a futót őrizze. Érthető módon ezzel indokolta a sikertelenségét, és ezt jelezte is Gannon felé. Jár az elismerés a defensive coordinatornak, aki hallgatott a csapat vezérére, és a tradicionális módon használta ezután Coxot. Meg is lett az eredménye, sokkal hatékonyabban dolgozott a szezon második felében. 

Az év során Cox 3.5 sacket szerzett, és 27 tacklet hajtott végre. Mind a kettő második legrosszabb eredmény a karrierjében. Bár a statisztikák sokszor nem mutatják a valóságot, ezúttal elég jól jellemzik a helyzetet. 

Nézzük meg a szerződését. Szeptemberben az Eagles átalakította Cox eredeti szerződését, mivel szüksége volt a csapatnak cap space-re. Ez az első ránézésre borzalmas lépésnek tűnhetett, hiszen a korábbi 13 millió halott pénz helyett, ezúttal papíron 40 millió halott pénz nyelnénk be, amennyiben idén kivágnánk. Idén 15 milliót foglalna el a sapkából, jövőre 12 milliót, két múlva pedig 16-ot. Ezekből úgy tűnhet, hogy nincs miről beszélni, Cox kivághatatlan, ergo marad. Itt lép be a Howie magic, aki elképesztő módon tud manipulálni a számokkal.

https://youtu.be/FEeatmy7JEU

A fenti videóban, az Overthecap egyik szakértője, Jason Fitzgerald magyarázza 25 percen keresztül Cox átalakítását. Bár nem sikerült mindent megértenem, az kiderült a videóból, hogy valójában nem 40 millió lenne a halott pénz Cox után, hanem "csak" 25 millió. Sokkal jobb ugye? Fitzgerald megvizsgálta a három lehetséges opciót, mégpedig a kivágást, a cserét, és azt ha Cox idén is játszik. Végül azt hozta ki, hogy az a legjobb a csapat szempontjából ha idén is játszik, és jövőre küldjük el, mivel 2023-ban várható a salary cap bővülése, így az Eagles ki tudná tolni a Fletcher után keletkező halott pénzt azokra az évekre, amikor már nem fáj annyira. Ezután meglepetésre nem a csere a legjobb opció pénzügyileg, hanem a kivágás. 

Szóval mihez fog kezdeni az Eagles az idősödő falemberrel? Valószínűleg marad, hiszen egyrészt mint az előbb láttuk, pénzügyileg is így éri meg a legjobban. Másrészt, bár a játéka nem olyan mint régen, azért még mindig átlag feletti, a személye és vezetése pedig erősen hiányozna az öltözőből. Aztán azt sem lehet kizárni, hogy 31 évesen újra kijön belőle a beast, és produkál egy újabb elit szezont.

Nehéz az Eaglest Fletcher Cox nélkül elképzelni. Előbb-utóbb azonban sor kerül erre, a kérdés csak az, hogy ez mikor jön el. Vigyázó szemetek Howie Rosemanre vessétek!

 

A szerkesztők szerint:

Csoki: Cox játékának a színvonala sokat esett, és hiába mondja, hogy a sémaváltás az oka, valójában már 2020-ban is halvány volt. A duplázás pedig gyakorlatilag végig kísérte karrierje során. Szóval nekem úgy tűnik, hogy fogyóban van a tankja. Ettől függetlenül nagyon bírom a játékát és a személyiségét, és még bízom benne, hogy visszatérhet a régi formája. Se trade se cut útján nem igazán tudunk rajta spórolni. Talán a snap számait mérsékelném egy kicsit, hogy többet tudjon pihenni, de így is hasznos tagja lehet még a csapatnak. Újjáépülőben van az Eagles, ezért egy nagyon erős cetliért cserébe talán elgondolkodnék egy trade-en, de alapvetően inkább...
- Maradjon.

Theofilosz: Nem látom hogy hol érné meg az Eaglesnek Coxot idén elküldeni. Pénzügyileg nem éri meg, még egy magas pickért talán, de akkor sincs meg a pótlása. Milton Williams biztató, de ennyire azért nem. Számomra nincs kérdés, egyértelműen
- Maradjon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eagleshungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5117700268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása