Menjen vagy maradjon? 2022. / 13.rész - Jöjjön vagy ne jöjjön?

 13.jpg

Megérkezett a "Menjen vagy maradjon?" 2022-es évadának utolsó utáni része, a "Jöjjön vagy ne jöjjön?" címen futó extra epizód. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg (a teljesség igénye nélkül), hogy kik azok, akik tavaly még máshol játszottak, de idén az Eaglesben köthetnek ki.

Persze rengeteg szabadügynök lesz, és sokan lesznek elérhetőek trade-ek által, képtelenség, és értelmetlen lenne mindenkit felsorolni. Pl. nem hiszem, hogy sokan kíváncsiak volnátok arra, hogy milyen kickereket igazolhat le a Philly. Annak érdekében, hogy azokról essen a legtöbb szó, akik a legrelevánsabb posztokra érkezhetnek, előbb sorba kell állítanunk a posztokat. Ehhez need-ek szerinti szubjektív sorrendet használunk. A legnagyobb needhez 6 játékosról fogunk írni, a 2. legnagyobbhoz 5-ről, majd 4 és 3, utána pedig a további posztokhoz csak említés szintjén írunk neveket. Na de már rögtön a needek sorba állítása sem egyszerű feladat, hiszen még azt sem tudhatjuk, kiket fog megtartani az Eagles. Mivel ezt most nem fogjuk megkérdezni Howie Rosemantől, ezért bizonyos esetekben feltételezésekbe kell bocsátkoznunk.

Ami még fontos lehet elöljáróban, hogy a need-ek sorrendjének megalkotásánál nem a teljes holtszezonban gondolkodunk. Szabadügynökökről, és trade lehetőségekről lesz szó, így pedig azok a posztok, ahova érdemesebb draftolni, esetenként hátrébb kerültek a listán, néha annak ellenére, hogy nagyon komoly hiányposztokról van szó. De ezt majd úgyis látni fogjátok, ne húzzuk tovább az időt, vágjunk bele a lecsóba:

 

1.) Wide Receiver

Máris itt egy olyan poszt, ami a teljes holtszezont nézve valószínűleg nem kerülne az első helyre. Egy szezon után nagyon úgy tűnik, hogy DeVonta Smith draftolása óriási erősítést jelentett az elkapó sornak, mellette pedig Quez Watkins nevét is ki lehet emelni. Mindketten fiatalok, és mindkettejükre építhetünk. Vannak posztok, ahol ennél azért rosszabb a helyzet. Ellenben a WR szekció helyzete sem megnyugtató, hiszen itt vége is a névsornak. Ketten vannak, a többieket inkább hagyjuk… Szóval még nagyon messze vagyunk attól, hogy az építkezést befejezettnek mondhassuk a poszton. Smith és Watkins még nagyon fiatalok, a draft cetliket talán érdemesebb lenne máshova költeni, szóval melléjük egy veterán lenne a legjobb. Persze ettől még draftolni is lehet WR-t (leginkább a hátsóbb körökben tudnám elképzelni), de ebben a helyzetben, első sorban a piacon kellene körülnézni.

  • JuJu Smith-Schuster

Juju az egyik legforróbb név, ha az Eagles WR hiányáról esik szó. Már tavaly is téma volt, hogy meg lehetne őt szerezni, állítólag érdeklődött is iránta a Philly, és ajánlatot is tett neki. Akkor még visszatért a Steelershöz, de csak egy 1 évre szóló szerződést írt alá, így most szabadügynök lesz. Csak 5 meccsen tudott pályára lépni 2021-ben, 15 elkapásból 129 yardot szerzett. Ezek után most nem nagyon számítanak rá, hogy újra visszaigazolja őt a Steelers. Sajnos meggyűlt a baja a sérülésekkel, de amikor egészséges, olyankor jól játszik. A pálya közepén a legveszélyesebb, leginkább slot-ban lehetne használni. Ez azt is jelentené, hogy Watkins szélre költözne, de a sebességét nézve ő ott is nagyon jó lehet, szóval ez nem feltétlenül jelentene gondot. Sok szakértő szerint Juju a leginkább az Eaglesbe illene. Sirianni rendszeréhez remekül passzol a játékstílusa, ráadásul a keretbe is illene, hiszen vannak gyors WR-ek az Eaglesben, de nagydarab, erőteljes elkapókban nem bővelkedünk. Juju elég robbanékony, kifejezetten jó a fizikális párharcok megnyerésében, képes yardokat szerezni az elkapások után, és blokkolóként is hasznos játékos. Ráadásul még csak 25 éves. A WR tavaly állítólag 3 jobb ajánlatot is kapott, mint amit végül a Steelers-szel aláírt: A Ravens 9 milliós szerződést ajánlott neki 4 M ösztönzővel, a Chiefs pedig 8 + 3 M-t. Az nem derült ki, hogy az Eagles mit ajánlott neki, de Adam Schefter értesülései szerint a Philly több évre szóló szerződést tett elé, és az is több mint évi 8 M-ról szólt. Végül 8 M-ért tért vissza Pittsburgh-be. Ez a balszerencsésre sikerült szezonnal nem nagyon tudta feljebb tornászni az értékét, de azért most is egy aránylag erős keresletre számíthat a piacon, várhatóan idén is évi átlag 10 millió körüli ajánlatokat kaphat.

  • Mike Williams

Williams talán még jobb fit lenne ebbe az Eaglesbe. Szintén nagydarab elkapóról beszélünk, szintén elég fiatal (27), viszont ő X elkapóként a legjobb, így Watkins maradhatna slot-ban. A játéka kissé inkonzisztens, de még így is nagyon jó WR, 5 éves pályafutása alatt már két szezon során is 1000 yard fölé jutott (2019., 2021.). Harmadévesként nemcsak az ezres határt lépte át, hanem elkapásonkénti átlagban is vezette a ligát 20,4-el. Ráadásul több ponton is kapcsolódik az Eagleshöz, hiszen mikor a Chargers 2017-ben draftolta őt az 1/7-es cetlivel, még Nick Sirianni volt ott a WR edző. Később, mikor Sirianni elment a Coltsba, még mindig maradt Williamsnek egy edzője, aki most az Eaglesben dolgozik, hiszen 2014. és 2020. között Shane Steichen is a Chargersben dolgozott, utolsó évében már támadó koordinátorként. Szóval Williams szinte tökéletes lenne. Egy gond van: nagyon jó évet zárt, ezért szabadügynökként az egyik legkeresettebb név lesz a piacon. Várhatóan top 10-es WR szerződést kaphat, a Spotrac becslései szerint egész pontosan évi átlag 16,7 millióra számíthat. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy az Eagles nem versenyzik majd érte. Nem áll rosszul a Philly a fizetési sapkával, de azért ennyire talán nem is áll jól. Beleférhet egy ilyen, de utána nem sok költőpénz maradna.

  • Allen Robinson

A Bears (egykori) elkapója egy érdekes választás lehet, aki mellett nagyon sok érv van, de legalább annyi ellene. Rögtön az a tény, hogy az ő lehetséges leigazolását sokan Alshon Jeffery szerződtetéséhez hasonlítják, elég megosztó lehet, hiszen Jeffery az első éveiben nagyon hasznos játékos volt az Eaglesben, az utolsó éveit viszont senki nem sírja vissza. Robinson már kicsit idősebb, a következő szezonra 29 éves lesz. Volt pár nagyon jó éve a Jaguarsban és a Bearsben egyaránt, háromszor is 1000 yard fölé jutott, viszont a 2021-es szezonja gyengére sikerült, miután 12 meccs alatt csak 410 yardot és 1 TD-t szerzett. A védelmére viszont el lehet mondani, hogy a Bears offense úgy ahogy van kapitulált 2021-ben. Robinson az egyetlen valamire való WR volt a csapatban, így leginkább rá figyeltek az ellenfelek, és ennek megfelelően nem is kapott sok labdát. Robinson slot- és X elkapóként is használható, fel lehet rá dobni az 50-50-es labdákat, szintén egy fizikális WR. Neki is van kötődése a Philly stábjához, hiszen az a Dave Caldwell volt a Jaguars GM, mikor Robinsont draftolták, aki most az Eagles FO fontos tagja. Ráadásul az elkapó az egyetemi évei alatt a Penn State-en játszott. Bár gyenge szezont tudhat maga mögött, az idei WR piacnak még így is ő lehet az egyik legkeresettebb neve. Valamivel kisebb szerződésre számíthat, mint mondjuk Williams, de éves átlagot tekintve a Spotrac becslései szerint ő is kaphat egy 16+ milliós kontraktust.

  • Zach Pascal

Az egykori UDFA, Zach Pascal egy olyan játékos, akiről tudjuk, hogy Nick Sirianni odavan érte. Már az a tény is jelezheti a kötődést, hogy gyakorlatilag Sirianni fejlesztette odáig az elkapót, hogy draftolatlanként indulva végül stabil kerettag lett a Colts-ban. A HC az első Eaglesben tett sajtótájékoztatóján név szerint említette Pascalt (több más játékos mellett), akivel úgy érzi, nagy jó kapcsolatot épített ki. Sirianni sokat magasztalta a játékát, a mentalitását, igazából ilyen szempontból remekül illene a csapatba. Ráadásul a jelek szerint nem csak Sirianni kedveli őt, hanem Pascalnak is jobban fekszik a HC rendszere, hiszen hatékonyabban játszott, míg Sirianni a Indianapolisban volt: másod- és harmadévesként még 600+ yardot és 5-5 TD-t termelt a Colsban, tavaly viszont csak 384 yardig és 3 TD-ig jutott. Pascal még csak 27 éves, leginkább slot elkapóként lehetne használni, vagyis ahogy Juju esetében, úgy nála is elmondható, hogy a leigazolása esetén valószínűleg Watkins költözne ki szélre. Pascal már nem egy olyan játékos, aki hatalmas érdeklődésre számíthat a piacon. Nyilván ez azt tükrözi, hogy nincs a legjobb elkapók között, de közben ez azt is jelenti, hogy az Eagles sokkal inkább megengedheti magának az ő leigazolását. A Spotrac becslései szerint évi átlag 8,4 millióra számíthat.

  • Calvin Ridley

Ebből a felsorolásból Ridley-t egyszerűen nem lehet kihagyni. Bár nem lesz szabadügynök, akkora a sürgés forgás körülötte, hogy mindenképpen érdemes szót ejteni róla. A Falcons kiváló elkapója a hírek szerint trade block-on van. Az első körös WR 5. éves opciójába lép, tehát még egy évig él a szerződése. Ez 2022-re 11,1 milliót takar, amit egy az egyben át kellene vennie a fogadó csapatnak. Ez nem kevés, de egy olyan játékosért, aki 2020-ban még 1374 yardot és 9 TD-t ért el, teljesen jó árnak tűnik. (Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, nagyon is benne van a pakliban egy új szerződés.) Ha viszont a 2021-es szezonját nézzük, már kicsit soknak tűnhet ez a 11 M, tavaly ugyanis csupán 5 meccsen tudott pályára lépni, ezek alatt 281 yardot és 2 TD-t termelt. A csonka szezon mentális problémák miatt következett be, ami persze kérdéseket vet fel vele kapcsolatban. Mivel trade-ről lenne szó, hozzá kell venni az adandó cetliket/játékosokat. Eredetileg 1. körös pickről pusmogtak, de hát ilyen magas cetlit nem feltétlenül érne meg. Viszont ő korábban Jalen Hurts és DeVonta Smith csapattársa volt a Crimson Tide-nál, tehát újra összeállhatna az a pofás egyetemi trió. Itt persze fontos faktor lehet, hogy mit tervez az Eagles Hurts-cel, de azért Ridley vele és nélküle is erősítést jelenthet. Kiváló X elkapó, illik az Eagles rendszerébe, és még fiatal is. Várhatóan Howie Roseman érdeklődni fog a Falconsnál, hogy mit kérnek Ridley-ért, és ha az ára 1. körös picknél későbbi, akkor szerintem be fog szállni az Eagles a licitháborúba. Bár úgy, hogy 3 első körösünk van, talán még az is belefér, de ezt már nem igazán tartom valószínűnek.

  • D.K. Metcalf

Ahogy írtam, a WR-ek esetében 6 főre limitáltam játékosok felsorolását, de itt a WR posztnál nagyon nehéz volt eldönteni, hogy ki legyen az a hat. D. J. Chark-ról sokat beszélnek, ő Jujuhoz hasonlóan egy kicsit sérülékeny, de olcsóbb és jó opció lehet. Nagyon sokat lehet hallani az Eagles kapcsán Christian Kirk nevét is, aki slot-ban egy jó kis vertikális célpont lehetne nálunk. Na és persze ott van Chris Godwin és Devante Adams, akik szabadügynökök lesznek, de várhatóan franchise tag-et fognak kapni, ha nem új szerződést... Na végül inkább még egy trade opciót hoztam, aki igazából szerintem kissé irreális felvetés, de megint csak egy elég forró név az Eagles kapcsán: D.K. Metcalf. Egy kicsit érdekes ez a helyzet, mert rengeteget beszélnek róla, de nincs túl sok esély arra, hogy távozik Seattle-ből. Van, de nem az a legvalószínűbb forgatókönyv. A WR monstrum egyelőre nincs trade block-on. 2022-ben lejár a szerződése a korábbi 2. körös játékosnak. Mivel Metcalf az elmúlt években gyakorlatilag minden kategóriában top elkapó volt, most még simán kaphat érte a Seahawks egy 1. körös cetlit, méghozzá azon belül sem túl késeit. És mivel a WR szerződése jövőre lejár, ennek látszólag volna értelme: egy 2. körös cetlit áldoztak rá, és 3 év szolgálat után 1. köröset kapnak vissza. Igen ám, de ennek csak akkor volna értelme, ha Metcalf el akarna menni, vagy fixen nem akarnák megtartani őt, tehát valami oknál fogva biztos lenne, hogy jövőre nem igazolják újra Seattle-ben. De erről szó sincs, a WR állítólag maradni akar. Igaz ugyan, hogy a Seahawksnak bele kell vágnia egy újjáépítésbe, de ebbe a képletbe egy 25 éves elit elkapó simán belefér. Szóval igazából ebből csak akkor lesz trade, ha a csapat nagyon nem akarná megtartani, vagy Metcalf szeretne elmenni. Ez mondjuk nem kizárt, mert benne van a pakliban Russel Wilson távozása, és akkor az elkapó habitusa abban a pillanatban megváltozhat, és onnantól kezdve lehet, hogy nem akar majd ott maradni. És akkor azonnal szóba kerülhet az Eagles. Például a 15. pickért cserébe valószínűleg meg lehetne őt szerezni. Ebben az esetben azonnal elé kéne tolni egy szerződéshosszabbítást, méghozzá top fizetéssel (kb. 22 millió évente). De egy bitang jó WR lenne a csapatban Smith mellett. Nem tartom valószínűnek, és őszintén szólva túl sok értelmét sem látnám: van már #1 WR a csapatban Smith személyében, a WR poszt nem ilyen szempontból need. Ráadásul Metcalf cetlik és fizetés terén is nagyon sokba kerülne. De azért izgalmas elképzelés, és fél szemmel érdemes lehet követni a fejleményeket.

  • További felmerülő játékosok:

    • D.J. Chark
    • Christian Kirk
    • Davante Adams
    • Chris Godwin
    • Michael Gallup
    • Marquez Valdes-Scantling
    • Jarvis Landry (trade)
    • Cedrick Wilson
    • Equanimeous St. Brown
    • Tyler Lockett

 

2.) Safety

A safety poszt needek szempontjából szinte holtversenyben van a LB poszttal. Sőt, ha a 2021-es kezdő névsorokat nézzük, akkor elmondható, hogy a S szekció (Harris és McLeod) simán erősebb, mint a LB sor (Edwards, Singleton). Mégis előbbre vettem a safetyt, hiszen Harris és McLeod is szabadügynök lesz. Lehet, hogy egyiküket megtartjuk, de mindkettejüket szerintem nem fogjuk. A LB poszton viszont Edwards nemrég szerződéshosszabbítást írt alá, Singleton is csak RFA lesz, és egyedül Genard Avery lesz UFA. Szóval ott kor, és lejáró szerződések szempontjából is egy fokkal jobb a helyzet. A S poszt igazából még a WR-el is versenyben lehetett volna az 1. helyért, viszont a safety-k esetében nem annyira egyértelmű, hogy szabadügynökkel kellene erősíteni. Sőt, mivel most elég magasan csücsül az átlag életkor értéke a secondary-ben, kifejezetten volna értelme a draftról való erősítésnek. Mégis 2. helyre került a S, méghozzá azért, mert Howie Roseman nem nagyon szokott erre a posztra draftolni. Legalábbis olyat nem, aki később kezdő lesz. Nate Allen óta nem volt ilyen játékos, aki - akármilyen hihetetlen - már 8 éve távozott a csapatból. Azóta kezdő volt Jenkins, Thurmond, McLeod és Harris. Egyiküket sem az Eagles draftolta. Na oké, Mills kapott egy évet, vele számolhatunk úgy, mint egy kivétellel, de ő nem éppen hagyományos úton ért oda a kezdő S posztra. Na szóval jellemzően a piacról szerzünk kezdő S-t, és idén talán kettő is kell majd. K’Von Wallace vagy Marcus Epps esetleg bevethető lenne, de sok jó név merült fel az Eagles kapcsán, érdemes sorra venni őket is.

  • Marcus Williams

Mikor legutóbb az Eagles egy elit safety-t szerzett a Saints-től, az nagyon jól sült el. Azóta Jenkins visszatért New Orleans-ba, és a Philly most az újdonsült csapattársára, Marcus Williams-re vethet szemet. Williams torony magasan viszi a pálmát, ha az Eagles lehetséges FA igazolásairól esik szó. Az ő neve még gyakrabban merül fel, mint mondjuk Juju Smith-Schusteré, vagy Calvin Ridleyé. Nem is véletlenül. Williams eddigi pályafutása során elképesztően jól szerepelt: 2017-ben a 2. körben draftolta a Saints, első évében még csak backupként játszott Vonn Bell mögött. Már abban az évben is sokat használták, aztán pedig 2018-tól kezdve kezdőként szerepelt. Eddig 76 mérkőzés alatt 321 szerelést, 15 INT-t, 1 TD-t és 38 levédekezett passzt jegyzett, valamint 1 sacket, 3 kierőszakolt és 1 összeszedett fumble-t. Jó jel, hogy eddig a sérülések is elkerülték. Még csak 25 éves, tehát a legszebb évei még valószínűleg csak most jönnek, és így a DB sor fiatalításához is hozzájárulna. Tökéletes fit Jonathan Gannon rendszerébe, és a keretbe is. Sokan arra számítanak, hogy az Eagles all in-t fog mondani rá, és agresszíven be fog szállni az érte való küzdelembe, akár a Saints ellen, akár más csapatokkal felvéve a kesztyűt. Nos, nem lesz olcsó mulatság, ha így lesz, hiszen Williams elég komoly szerződésre számíthat. A Spotrac becslései szerint évi átlag 15 milliót kaphat, ami top 5-ös Safety fizetés volna.

 

  • Marcus Maye

Maye-re sokan úgy tekintenek az Eagles kapcsán, hogy ha nem jön össze Williams leigazolása, akkor a Jets safety-je egy korrekt "b" opció lehet. Nem olyan jó játékos, nem is olyan fiatal (29), és kockázatot is jelenthet a leigazolása, hiszen neki meggyűlt a baja a sérülésekkel. A 2021-es szezonja idejekorán ért véget Achilles-szakadás miatt. Addig 6 meccsen lépett pályára, 46 szerelés, 2 levédekezett passz és 1 sack került a neve mellé. Nem éppen zárt tehát jó évet, előtte viszont bizonyította már, hogy elég jó játékerőt képvisel. Igazából pár évig még a legjobb formáját hozhatja, és az atlétikai adottságai lökést jelenthet az Eagles secondary-nek. Emellett Maye DB edzője, karrierjének első 4 évében Dennard Wilson volt, aki jelenleg az Eagles DB edzője, márpedig akkoriban még elég meggyőző teljesítményt nyújtott a safety, tehát az újraegyesülés hasznot hajthat mindkét fél számára. Ugyanakkor a körülmények nem kedveznek Maye-nek. Komoly sérülésből tér vissza, és amikor játszott, akkor sem volt az igazi. Így hát nem számíthat túl jó ajánlatokra. Leginkább egy prove it kontraktus elképzelhető az esetében, egy, az Anthony Harrisnek adotthoz hasonló, 1 évre szóló szerződés tűnik a leginkább reálisnak. Ez várhatóan kb. 4-5 milliót takarna, aztán ha beválik, jöhet a hosszabbítás, ha nem, akkor viszont látásra.

 

  • Terrell Edmunds

Edmunds sem annyira felkapott név, nem olyan jó játékos, mint mondjuk Williams, de ő szerintem egy jobb választás volna az Eagles számára, mint Maye. A Steelers 2018-ban draftolta őt az 1. körben, és közben cseréltek Minkah Fitzpatrick-ért, aki szintén 2018-as 1. körös S. Így hát két 1. körös safety-jük is van, akiknek az 5. éves opcióját egyszerre kellett volna lehívniuk, ha mindkettejüket meg akarták volna tartani. Az kicsit drága dolog lett volna, a Pittsburgh-nél Fitzpatrick mellett döntöttek. Ezzel Edmunds olyan helyzetbe került, ami nem túl megszokott: Első körös volt, jól játszott, de 4 év után 25 évesen most a piacon találja magát. Edmunds egy remek méretekkel megáldott safety, sosem hagyott még ki meccset sérülés miatt, és elképesztően atletikus játékos. Karrierje során eddig 64 meccs alatt 340 szerelést, 5 INT-t, 21 levédekezett passzt, 3 sacket és 1 összeszedett fumble-t ért el. Ő egy közepesnek mondható S szerződésre számíthat, amit a kora egy kicsit felfelé tornászhat, így évi átlagot tekintve 5-7 millió körüli szerződést jósolnak neki.

 

  • Justin Reid

A 2018-ban 3. körös Reid pályafutása egészen jól indult a Texansnál, aztán ahogy a csapat évről évre rosszabb lett, úgy tűnt el Reid is a rivaldafényből. Összességében elég hullámzó teljesítményt nyújtott eddigi 4 szezonja során. Összesen 57 meccset játszott le, 315 szerelést, 7 INT-t, 1 TD-t, 2 kierőszakolt és 1 összeszedett fumble-t, valamint 2 sacket szerzett. Voltak jó meccsei, voltak gyengébbek, a sérülések őt sem kímélték, így hát biztos megoldásként rá sem lehet tekinteni. De egy 1 éves prove it szerződést ő is megérhet. Fiatal, igazi hard hitting safety, akire inkább kiegészítőként lehet gondolni, egy jó free safety mellé.

 

  • Tyrann Mathieu

Még fel lehetett volna hozni pár, az utóbbiakhoz hasonló nevet, de inkább bedobok a végére még egy nagyágyút: Honey Badger szerződése lejárt a Chiefs-nél, és ha nem tartják meg őt, az Eagles akár versenybe is szállhat érte. A kis méretei ellenére Mathieu nagyon erős karriert tudhat maga mögött. A háromszoros All-Pro és Pro Bowler safety, ízig-vérig versenyző alkat, vezére lehet a védelemnek, hihetetlen mozgékonysága igazi playmaker-ré teszi őt. Igazából egy ilyen játékos minden secondary-be elférne. Ugyanakkor ő már nem fiatal (30 lesz májusban), és a koráért még az ára sem kárpótolja az Eaglest: a Spotrac becslései szerint egy évi 14,8 milliót magába foglaló szerződésre számíthat. Ez valószínűleg sok lesz az Eaglesnek úgy, hogy Mathieu-ra már nem lehet hosszú távú megoldásként tekinteni. De azért ő is egy lehetőség.

 

  • További felmerülő játékosok:
    • Quandre Diggs
    • Jessie Bates
    • DeShon Elliott
    • Ronnie Harrison
    • Jordan Whitehead
    • Malik Hooker
    • Jayron Kearse

 

3.) Linebacker

A LB megint csak egy elég komoly need, de megszokhattuk már, hogy valahogy ez mindig így is marad a szezonra. Howie Rosemant nem nagyon hatja meg, hogy ezen a poszton gondok vannak, de ebben amúgy van is ráció. Oké, tavaly jött egy Eric Wilson, hát meg is köszöntük szépen… Mintha itt sem lett volna, pedig állítólag még játszott is. Maradt a meglepően korrekt teljesítményt nyújtó T.J. Edwards, és a tackle számban jeleskedő, de nem különösebben meggyőző Alex Singleton. Utóbbi RFA lesz, és az OTC becslései szerint az alap tender 2,4 millió lesz. Így nem feltétlen fogjuk megtartani, bár ennyiért éppen elférhet a keretben. Genard Avery feltehetően távozni fog. Itt van még Davion Taylor, akinek még sokat kell bizonyítania, de mindenképpen elmondható, hogy pozitív benyomást tett. Itt van még a ST-ben jeleskedő Shaun Bradley, valamint a tavaly 7. körös Patrick Johnson. Ez az igazi, hagyományos Philly LB sor. A legjobbak is közepesek, mégis simán el tudnám képzelni, hogy senki nem jön. De mondjuk egy Taylor, Edwards páros a kezdőben talán nem is lenne akkora katasztrófa. Na mindenesetre szokás szerint a szakértők úgy tartják, hogy ez egy komoly hiányposzt. Egy hiányposzt, ahol hemzsegnek a fiatalok, szóval leginkább a piacon lehetne körbenézni. Nézzük, kikre lehetne gondolni:

 

  • Anthony Barr

Bár Barr (heh) már nincs a toppon, még most is elég komoly erősítés jelenthetne ennek az Eaglesnek. Nick Rallis-szal (LB edző) és Jonathan Gannon-nal is vannak kapcsolatai. Nem fiatal (30 lesz márciusban), és a sérülésekkel is meggyűlik néha a baja, de amikor egészséges, még mindig nagyon jó teljesítményre képes a négyszeres Pro Bowler LB. Az Eagles tavaly két védőt is elcsábított 1 évre a Vikingstól, Harris és Wilson személyében, Barr is ilyen lehetne. Ellenben ő, ha nem is top, de azért még elég jó kis szerződésre számíthat. A PFF becslései szerint durván évi 8 milliós kontraktust kaphat. Ez még a top 15-től is messze van, szóval nem egy elborult összeg egy LB-nek, de Roseman inkább szotyival szeret nekik fizetni, ez talán már túl sok lesz neki ahhoz, hogy beszálljon érte a versenybe.

 

  • Uchenna Nwosu

Izgalmas igazolás volna, bár a séma a Chargersnél más jellegű, azért Nwosu szépen illene az Eaglesbe SAM LB-nek. A Chargersben hatékony volt pass rush terén, 2021-ben 40 szerelést (ebből 8 yardvesztéssel járót), 5 sack-et, 17 QB ütést, 2 kierőszakolt fumble-t, 4 leütött passzt és 1 INT-t is elért. Ez azért jól mutatja, hogy ő mennyire hasznos tud lenni. Komoly erősítést jelentene. Leginkább arra a szerepre lenne jó, amit eredetileg Genard Avery-nek szántak, de ő nem igazán jeleskedett benne, és most várhatóan távozni fog. Ráadásul Nwosu még csak 25 éves, szóval a kora nem jelenthet akadályt. Ellenben a várható szerződése már az lehet, hiszen a Spotrac évi 12,1 milliót jósol neki, ami a Barr-nál részletezett okokból kifolyólag kicsit nehezen elképzelhetővé teszi Nwosu leigazolását.

 

  • Zaire Franklin

Franklin nem egy különösebben izgalmas név, de a leigazolása azt hiszem közelebb áll a realitáshoz, mint a korábbi játékosok megszerzése. Philadelphiai születésű, és eddig a Colts játékosa volt, tehát több szálon is van kötődése a csapathoz. Fiatal (25) van benne kezdő potenciál, de mivel nem nagy név, nem fog sokba kerülni. Arra lehet jó, hogy megküzdjön Singleton-nal és Taylor-ral a kezdő nickel posztért Edwards túloldalán. Ha pedig nem jön össze neki, cserének még jó lehet, illetve a Special Team hasznára válhat. Ez egy igazi Roseman-es LB igazolás volna.

 

  • Bobby Wagner

És bámm, ott is van megint egy blockbuster trade, amit a végére hagytam, csak úgy csemegének. Nyilván ez sem valószínű, de azért egy gondolat erejéig érdemes kitérni rá. Mivel a Seahawks harmatgyenge szezonon van túl, bele is vághatnak az építkezésbe. Ebbe még Metcalf simán belefér, de Wagner már nem annyira. Az ő szerződése is jövőre jár le, de a LB már 32 éves, így akkor már nem nagyon tartanák meg. Viszont még mindig nagyon jól játszik, szóval van értéke, idén még el lehet cserélni. A szerződése 2022-re vonatkoztatva több mint 20 milliót takar, de ebből csaknem 4 millió még trade esetén is a Seahawks büdzséjét terhelné. Az új csapatra 16,6 millió vár, de ha kidolgoznak vele egy hosszabbítást, ez az összeg 2022-re vonatkozóan lejjebb faragható. Oké, ez akkor sem kevés, viszont a veterán LB-ért már közel sem kérhetnek 1. körös cetlit. Inkább egy 4. körös, vagy későbbi picket realizálnak az esetében. Persze Wagner hatalmas upgrade lenne az Eagles LB sorának, de ne tegyünk úgy, mintha csak a Seahawks építkezne. Az Eagles is ilyen helyzetben van, nekünk ugyanúgy nem éri meg egy veteránt szerezni ilyen összegért. Mire összeáll a csapat, ő visszavonulna, addig meg foglalja a hatalmas helyeket a sapka alatt... Szóval ez sem nagyon fog megtörténni, de azért durva lenne.

 

  • További felmerülő játékosok:
    • De'Vondre Campbell
    • Kyzir White
    • Leighton Vander Esch
    • Anthony Walker
    • Marcell Harris (LB/S)

 

4.) Defensive End

Idén a DE tűnik a legnagyobb offseason neednek. A csapat mindössze 29 sack-et szerzett a 2021-es szezonban, ami a legrosszabb érték volt a ligában. Ebből csupán 10,5 jött edge rusherektől, ami még tovább rontja a képet a poszt vonatkozásában (az NFL-ben 14 olyan játékos volt, aki egymaga több sack-et szerzett a szezonban, mint amennyit az Eagles DE-k összesen). Brandon Graham megsérült a 2021-es idény elején, és bár Josh Sweat évről évre egyre biztatóbban játszik, ő egyedül közel sem volt elég ahhoz, hogy jól szerepeljen az Eagles ezen a poszton. Derek Barnett nem volt túl nagy hasznára a csapatnak, Ryan Kerrigan pedig még annyira sem, és simán lehet, hogy mindketten távoznak. Graham már 34 éves lesz, Sweat pedig jónak jó, de még nem mondanám kiemelkedőnek, ráadásul a múltja nem éppen megnyugtató a sérülések terén. Ők ketten, ha egészségesek tudnak maradni, egész jó kis duót alkothatnak, de hosszú távú megoldásként semmiképp sem lehet számolni a párossal. Mellettük még Tarron Jackson biztató, de vele együtt is elmondható, hogy mindenképpen kell erősíteni a poszton.

Szóval nagy need, szerintem a legnagyobb, de ide leginkább a draftról kéne új játékost hozni. Szükség van fiatalításra és kifejezetten erős lesz az idei draft edge rusherek terén. A top DE-k ára viszont az egekben van a piacon. Akár az is elképzelhető, hogy újonc és FA is érkezik, de első sorban a draftban kellene gondolkodni, a piacon a leges-legjobbakat meg lehet hagyni más csapatoknak, az Eaglesnek inkább a középmezőnyben érdemes körülnéznie.

 

  • Justin Houston

Houston már 33 éves, tehát az ő jelenléte nemigen fiatalítana a poszton, ellenben a PFF szakértője, Arjun Menon el tudná képzelni őt az Eaglesben. A négyszeres Pro Bowler Edge Rusher a Ravensnél tavaly 45 alkalommal helyezte nyomás alá az irányítókat, 4,5 sacket, 1 kierőszakolt és 1 összeszedett fumble-t is szerzett. Menon szerint az Eaglesbe azért illene, mert egy analitikus gondolkodású csapatról van szó, így a Philly vezetői nagyon jól tudják, hogy milyen sokat ér a nyomásgyakorlás, amelyben Houston még mindig sokkal jobb az átlagnál. De mivel már nem fiatal, és a sackek terén nem volt szerencséje a veterán játékosnak, szerinte aránylag olcsón, 1 évre 7 millióért le lehetne igazolni.

 

  • Emmanuel Ogbah

Ogbah szerződése lejár a Dolphinsnál, így a 28 éves játékos az idei piac egy nagyon értékes Defensive End-je lehet. Ogbah több védelmi sémába is remekül illik, többek között a Philly is nagy hasznát veheti. A DE 2021-ben 9 sacket ért el, valamint 12 passzt védekezett le. A Spotrac becslései szerint éves átlagot tekintve kb. 10 milliós szerződésre számíthat.

 

  • Kemoko Turay

Turay, Houstonhoz hasonlóan olyan opció lehet, aki nem igazán kezdőnek, inkább csak a Graham, Sweat duó kiegészítőjének érkezhetne a csapathoz, sokat használt rotációs szerepkörbe. Turay még csak 26 éves, a Colts nem sokat használta, mégis elért már 12 sacket és 29 QB ütést 4 éves karrierje során. Ezek mellett Jonathan Gannon rendszerét jól ismeri, és olcsón meg lehetne szerezni, így összességében akár egy 1. körös DE draftolása mellett is volna értelme a leigazolásának.

 

  • További felmerülő játékosok:
    • Stephen Weatherly
    • Da’Shawn Hand
    • Jadeveon Clowney
    • Haason Reddick
    • Al-Quadin Muhammad
    • Harold Landry

 

5.) Cornerback

A CB poszt elég érdekes helyzetben van. Egész korrekt színvonalat értek el 2021-ben, de Nelson egy lehetséges távozó, Slay pedig már nem fiatal. Ugyanakkor az Eagles komoly erőforrásokat fektetett már a poszt erősítésébe. Slay egy 3. és egy 5. körös cetliért cserébe érkezett, Maddox szerződés hosszabbítást kapott, Zech McPhearsont a 4. körben draftolta a Philly, mellettük pedig Josiah Scott-ért és Kary Vincent-ért 6. körös cetlit adtunk, Tay Gowan pedig a Zach Ertz trade része volt. Mellettük pedig Mac McCain és Andre Chachere is megérkezett Philadelphiába. Az biztos, hogy ezekre a játékosokra nem éppen kezdőként kell gondolni, de ennyi befektetés után elképzelhető, hogy Roseman már kicsit visszavesz a tempóból, főleg azt nézve, hogy az állandó cover 2-vel nem mondható, hogy Gannon nehéz feladat elé állítja a cornereket. Mindezek ellenére Slay pótlására lassan gondolni kell, ahogy Nelsonéra is, ha Maddox meg is oldja a slot CB posztot. Talán inkább a drafton kellene mozgolódni, de vannak azért játékosok a piacon is, akiknek rá lehet nézni a körmére.

  • Felmerülő játékosok:
    • D.J. Reed
    • Charvarius Ward
    • Carlton Davis
    • Sidney Jones
    • Rasul Douglas

 

 6.) Defensive Tackle

Megint itt egy érdekes poszt. Az Eagles teljes védőfalára igaz, hogy gyengén szerepelt 2021-ben. Ez alól a DT-k sem kivételek. Cox halvány, Hargrave-nek volt egy piszok erős fél szezonja, de az idény második felére ő is eltűnt. Mélység pedig nem igazán van mögöttük, főleg Ridgeway potenciális távozásával. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy komoly erőforrásokat fektetne az Eagles ebbe a posztba - legalábbis a piacon. A drafton simán el tudom képzelni, akár korai körökben is. De egy szabadügynök, nemigen tudná átvenni egyik kezdő helyét sem, hiába nem volt igazi a játékerő. Cox (ha nem lesz elcserélve), biztosan nem lesz padoztatva, Hargrave pedig elég jó volt ahhoz, hogy ez nála szóba se jöhessen. De mélyíteni érdemes lehet, rotációs szerepkörbe elférne ide az erősítés.

 

  • Felmerülő játékosok:
    • B.J. Hill
    • Tim Settle
    • Sheldon Richardson
    • Derek Nnadi
    • Maurice Hurst

 

8.) Tight End

Ertz távozásával azonnal felmerülhet bennünk, hogy szükség van TE-re, de Goedert (ha a dropokat sikerülne maga mögött hagyni…) top 5-ös TE potenciállal rendelkezik, a 2. helyre pedig Tyree Jackson és Jack Stoll is joggal pályázhat. Ha bennük nem bíznak meg eléggé az Eaglesben, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy Goedert mögé szerezzünk valakit.

 

  • Felmerülő játékosok:
    • Mo Alie-Cox
    • O.J. Howard
    • Maxx Williams
    • James O’Shaughnessy
    • Gerald Everett

 

9.) Running Back

A futók terén fordított a helyzet, első ránézésre talán semmi gond, hiszen a legjobb csapat volt a földön az Eagles, a 2021-es szezonban. Ez viszont nem annyira a RB-k érdeme volt. Rengeteget tett hozzá Hurts, és maga a séma, valamint egy ilyen támadófal mögött tényleg bárki tudna futkározni. Sőt, a RB-k pont azért kaptak néha kritikákat, hogy nem tudták eléggé kihasználni az OL által nyújtott lehetőségeket. Hát, mindenesetre tény, hogy 40+ yardos futást nem mutatott be egy futó sem a csapatban. Azért Sanders szerintem rendben van, helyette nem kell más lead rushert szerezni, de az sem egy ördögtől való ötlet, hogy egy hozzá hasonlóan jó RB-t lehetne szerezni, akivel gyakorlatilag felezhetné a snap számot. Sanders mögött sok közepesen jó RB van a csapatban, általuk elég telített lett a futó szekció. Így egy kicsit nehéz volna megfelelő játékost találni ide, aki beleillik ebbe az egyenletbe. Egy hátsó körös cetlivel bármikor lehet gyémántot találni, aki majd darál az edzőtáborban, szóval ez egy olyan dolog, amivel nagyon mellélőni nem lehet. Így aztán én ebben gondolkodnék, ha egyáltalán tényleg kell RB. De felmerült pár izgalmas név az FA piacon is.

 

  • Felmerülő játékosok:
    • Marlon Mack
    • Rashaad Penny
    • Cordarrelle Patterson (RB/WR)
    • D’Onta Foreman
    • Melvin Gordon
    • James Conner

 

10.) Támadófal

Brooks távozása egy kiváló guard elvesztését jelenti, de az utóbbi évek tudatos és jó építkezésének, na meg Jeff Stoutland-nek köszönhetően még Brooks nélkül sem beszélhetünk arról, hogy komoly need volna az OL. A Mailata/Seumalo/Kelce/Dickerson/Johnson ötös fogat kifejezetten jól fest. És akkor még ott van mögöttük nem egy játékos, akik egészen jó benyomást tehettek ránk, mint Herbig vagy Driscoll, de ha Dillard maradna (szerintem nem fog), még őt is ide lehetne sorolni. A támadófal nagyon fontos poszt, sosem árt mélyíteni és gyöngyszemekre vadászni, de nem gondolom, hogy jelen helyzetben akár a piacon, akár a drafton prioritást élvezne az OL. Kelce távozására időszerű készülni, de gyakorlatilag akkor sem történne tragédia, ha a C már most visszavonulna. Persze egy ilyen játékos elvesztését szintén megéreznénk, de van elég mély ez a szekció az Eaglesben ahhoz, hogy még nélküle is jobban szerepeljen az OL, mint a ligaátlag.

 

  • Felmerülő játékosok:
    • Ryan Jensen
    • Ben Jones
    • Alex Cappa
    • Germain Ifedi
    • Mark Glowinski
    • Connor Williams
    • Cornelius Lucas
    • Cam Robinson

11.) Irányító

Láttam olyan felsorolást, ahol kifejezetten magas helyet kapott a QB. Nem véletlen, hiszen ez is egy olyan poszt, aminek a helyzetét csak feltételezések alapján lehet belőni. Persze, ha nem Hurts-cel számolunk, mint kezdő QB, akkor nagyon komoly ez a need. De mi azt feltételezzük, hogy Hurts marad, és ő marad a kezdő 2022-ben. A backup kérdése is rendben van, hiszen Minshew teljesen jó erre a szerepre, és nem jár le a szerződése. Szóval nem gondolom, hogy rettenetesen komoly energiákat kéne fektetni a posztba. Azonban ha bármelyik előfeltételezésünk tévesnek bizonyul, azonnal ugrik a QB poszt felfelé a ranglistán, akár az 1. helyre is mehet.

 

  • Felmerülő játékosok /Opciók Hurts helyett kezdőnek:
    • Russel Wilson
    • Aaron Rodgers
    • Jamies Winston

 

  • Felmerülő játékosok /Opciók Minshew helyett cserének:
    • Marcus Mariota
    • Jacoby Brissett
    • Joe Flacco
    • Mitchell Trubisky
    • Tyrod Taylor

 

12.) Punter

Siposs nem volt rossz, de azért érdemes lehet hozni mellé valakit, akivel egy kis versenybe szállhat, nehogy elkényelmesedjen.

13.) Kicker

Van kickerünk, ráadásul Elliott 2021-ben újra remek formában játszott, szerintem egyáltalán nem kell ezen a poszton törni a fejünket.

 

Ezzel véget ért az első fele a cikksorozatunknak. Most jön a ti részetek, ahol meghozhatjátok a végső ítéletet: Menjen vagy maradjon? A szavazást már csak holnapra tudom összedobni, a csúszásért itt is elnézést kérek! Nagyon köszönjük a csaknem két héten át tartó figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://eagleshungary.blog.hu/api/trackback/id/tr10017771394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása